Dierfysiotherapie bij Paarden

Paardensport is een leefstijl. Of het nu gaat om recreatieve ritjes in het bos of topsport in welke discipline dan ook, we willen allemaal dat ons paard gezond is en zich fijn voelt in zijn werk. Dierfysiotherapie kan je hierbij helpen. 

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden opgesomd waar ik je bij kan helpen:

  • Problemen in de aanleuning;
  • Moeite met stelling en/of buiging;
  • Plotseling staken, bokken of steigeren;
  • Problemen tijdens de sprong;
  • Hals- of rugproblematiek;
  • Negatieve reacties tijdens opzadelen of opsteigen;
  • Lichte tot matige kreupelheden;
  • Revalidatie na een blessure of operatie;
  • Artrose;
  • Begeleiding van de sportprestaties;

Wanneer ik een paard voor het eerst zie doe ik altijd een volledig onderzoek. Dat betekent dat ik het paard in zijn geheel bekijk. Ik wil zien hoe het paard beweegt, rechtuit en op de volte, op harde en zachte bodem. Daarbij kijk ik wat goed gaat en waar aandachtspunten zitten voor mijn behandeling. In sommige gevallen is het zinvol om het paard in zijn werk te zien, dat wil zeggen bijvoorbeeld onder het zadel of aangespannen. Ook kijk ik de benen, hals en rug van het paard na om te bepalen of het paard ergens beperkt of pijnlijk is in gewrichten of spieren. Na mijn onderzoek bespreek ik met jou wat ik heb gevonden en bepalen we samen het behandelplan. Dit bestaat uit een of meerdere behandelingen, advies en eventueel een aantal oefeningen. Afhankelijk van wat nodig is kan ik ook nog overleggen met bijvoorbeeld de dierenarts, hoefsmid of zadelmaker om ervoor te zorgen dat we het paard samen optimaal kunnen laten bewegen.